Wist je dat? 4 fascinerende feiten over steigers

Wist je dat? 4 fascinerende feiten over steigers

De meesten van ons lopen er gewoon langs zonder het verder op te merken. Het is echter een onopvallend maar essentieel onderdeel van het bouwproces, dat toegang biedt tot werkgebieden op hoogte. Juist, we hebben het over steigers! En ook al lijkt het op het eerste gezicht eenvoudig, steigers hebben meer om het lijf dan je op het eerste gezicht zou denken. In dit artikel duiken we in de wereld van steigers en ontdekken we een aantal verrassende en intrigerende feiten waardoor je dit essentiële hulpmiddel in een heel nieuw licht zult zien.

1. Hoe lang bestaan steigers al?

De geschiedenis van steigers is bijna net zo lang als de geschiedenis van de mensheid zelf. Een gewaagde bewering, dat is zeker. Maar het is een feit dat zodra we hoogten willen bereiken die onze eigen omvang te boven gaan, we hulp nodig hebben. En dat hebben we altijd gedaan. Onderzoekers denken bijvoorbeeld dat onze voorouders al 17.000 jaar geleden steigers bouwden om hen te helpen hun schilderijen hoog op grotplafonds te maken.



De wanden en plafonds van de grotten van Lascaux in het zuidwesten van Frankrijk zijn bedekt met prehistorische schilderingen.


Steigers zouden ook gebruikt zijn door de oude Egyptenaren bij de bouw van hun wereldberoemde piramides, meer dan 4500 jaar geleden. De eerste echte vermelding van een steigerconstructie is echter gevonden in Griekenland in de 5e eeuw voor Christus. Om precies te zijn werd het gevonden op een wijnbeker met verschillende afbeeldingen van een oude bronsgieterij. En als je goed kijkt, zie je de afbeelding van een krijgerstandbeeld omringd door houten steigers.

2. Waar komen steigers vandaan?

De oude Grieken en Egyptenaren waren destijds niet de enigen die de voorlopers van steigers kenden. Ook in het oude China werden steigerconstructies gebruikt om allerlei gebouwen te bouwen. En dat is nog niet alles. Er wordt zelfs aangenomen dat hier de eerste stappen in de richting van moderne steigers werden gezet. Steigers van samengebonden bamboestokken werden bijvoorbeeld gebruikt om de eerste delen van de Grote Muur te bouwen. Een steigertechniek die tot op de dag van vandaag is blijven bestaan, vooral in Azië.

 

Delen van de Chinese Muur zijn vermoedelijk gebouwd met behulp van bamboesteigers.


3. Wanneer zijn metalen steigers ontstaan?

Over steigermaterialen gesproken: wist je dat metalen steigers voor de 20e eeuw nog niet eens bestonden? Terwijl steigers tegenwoordig meestal van metaal zijn gemaakt, of dat nu staal of aluminium is, waren vroeger hout of bamboe de meest gebruikte materialen voor steigers.

Pas in de 20e eeuw werden houten steigers geleidelijk vervangen door stalen steigers.


Naarmate de bevolkingsdichtheid toenam, steeg ook de vraag naar bouwprojecten - en de behoefte aan hout. Het resultaat was vrij voorspelbaar: hout begon in veel regio's snel af te nemen en bedrijven werden gedwongen om op zoek te gaan naar nieuwe materialen. Met de industrialisatie werd dit nieuwe materiaal voor steigers al snel gevonden: staal. En meer dan een eeuw later domineren stalen steigers nog steeds de wereldwijde steigermarkt.

4. Wie was de beste steigerbouwer in de geschiedenis?

Natuurlijk, het is bijna onmogelijk om DE beste steigerbouwer uit de geschiedenis te kiezen. Maar er is in ieder geval één goede kanshebber voor deze titel: de Italiaanse renaissancekunstenaar Michelangelo. Hij maakte niet alleen naam als schilder, beeldhouwer en architect, maar ook als uitzonderlijk vaardig steigerbouwer.

Meesterwerken zoals zijn fresco op het 20 meter hoge plafond van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan zouden nauwelijks mogelijk zijn geweest zonder steigers. Maar standaardsteigers, die vanaf de grond werden opgebouwd, waren voor deze taak uit den boze. Dit kwam omdat Michelangelo's opdrachtgever, paus Julius II, erop stond dat het schilderwerk de religieuze diensten in de Sixtijnse Kapel niet mocht verstoren. Tegelijkertijd zouden steigers die aan het plafond van de kapel hingen lelijke gaten achterlaten in Michelangelo's opkomende plafondschildering. Absoluut ondenkbaar voor de beruchte perfectionist.

 

Michelangelo's grootste uitdaging was om de steiger zo te verankeren dat hij zijn plafondschildering of de bestaande schilderingen op de muren van de Sixtijnse Kapel niet zou beschadigen.

Dus bedacht Michelangelo een ingenieuze oplossing: de onderling verbonden loopbruggen en platforms werden niet in het plafond verankerd, maar in de muren en boven de bestaande schilderijen van andere renaissancekunstenaars. Op deze manier bevonden de steigers zich helemaal onder het gebied waar Michelangelo moest schilderen en konden ze door de kapel worden verplaatst naar elk nieuw schilderijonderdeel. Een opmerkelijke prestatie, vooral als je bedenkt dat Michelangelo meer dan 500 jaar geleden nauwelijks de faciliteiten van moderne steigers had.

Nog nieuwsgierig naar meer feiten en nieuws over steigers? Blader dan eens door onze steigerbouw blog voor veel spannende verhalen en tips over steigers.

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Tel 4 en 1 bij elkaar op.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.