Voordelen van BIM in steigers
Building Information Modeling (BIM) wordt steeds relevanter in de bouwsector. De methode is in veel landen al verplicht gesteld voor openbare bouwprojecten of staat op de planning. In ons vorige bericht hebben we je kort kennis laten maken met BIM en de voordelen ervan. BIM heeft ook het potentieel om het werk voor steigerbouwers aanzienlijk gemakkelijker te maken.
BIM in steigers - wat is het werkelijke voordeel?
Je weet ongetwijfeld uit eigen ervaring dat er soms vertragingen en misverstanden kunnen ontstaan bij het coördineren met andere projectdeelnemers en het uitwisselen van actuele informatie. Vooral bij complexe grootschalige projecten kan het daarom een grote uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat je planning niet uit het lood raakt.
1. BIM biedt een hogere betrouwbaarheid bij het schaven
Met BIM wordt een constante en altijd actuele gegevensuitwisseling tot stand gebracht tussen alle deelnemers aan een bouwproject. Zo weet je altijd wat de huidige status van het project is, welke vakmensen waar en wanneer aan het werk zijn en kun je eventuele planningsfouten in een vroeg stadium corrigeren. Lees meer over geoptimaliseerde informatie-uitwisseling met BIM in onze laatste blogpost.
2.Het digitaliseren van je steigermateriaal verbetert je werkvoorbereiding
Een van de voorwaarden voor het werken met BIM is het digitaliseren van je inventaris. Al je steigerdelen die nodig zijn voor het project worden namelijk als zogenaamde BIM-content opgeslagen in het centrale digitale bouwmodel. Dit gedigitaliseerde materiaal bevat alle relevante informatie over elk afzonderlijk steigeronderdeel.
Het digitaliseren van je voorraad brengt aanzienlijke voordelen met zich mee voor je werkvoorbereiding. Door middel van tags in of QR-codes op je steigermateriaal heb je bijvoorbeeld altijd een overzicht van hoeveel van een steigeronderdeel zich waar in je magazijn bevindt.
Bovendien minimaliseer je het risico dat je afzonderlijke onderdelen vergeet bij het laden van de vrachtwagen en ze indien nodig opnieuw moet bestellen. Dankzij de digitalisering van je steigervoorraad kun je snel bepalen hoeveel van welk type steigeronderdeel er op de vrachtwagen ligt die naar de bouwplaats gaat. Lees hier meer over gedigitaliseerd steigermateriaal.
3. Werken met BIM bereidt je steigerbouwbedrijf voor op de toekomst
Werken met BIM kan niet alleen helpen om de efficiëntie van je werk te verbeteren, maar bereidt je ook voor op het afhandelen van grote en complexe projecten in de toekomst. De verwachting is dat BIM een nog integraler onderdeel zal worden van bouwprojecten. Klik hier om meer te lezen over hoe BIM de bouwindustrie vormgeeft.
Samengevat zijn de voordelen van BIM in steigers onder andere:
- Verbeterde communicatie en samenwerking tussen alle projectdeelnemers
- Centraal gegevensbeheer dat zorgt voor meer betrouwbaarheid bij het plannen, bijvoorbeeld door simulatie en visualisatie van je steiger mogelijk te maken
- Vereenvoudigde controle maakt een vroegtijdige foutenanalyse en -afhandeling mogelijk
- Een volledig gedigitaliseerde voorraad maakt je werkvoorbereiding sneller en efficiënter
- Meer concurrentievoordeel op internationaal niveau
- Verbeterde kosten en planningsbetrouwbaarheid
- Gefundeerde aanbiedingen voor uw klanten
- Mobiele toegang tot alle gegevens direct op de bouwplaats
Wil je meer weten over BIM in steigers? Klik hier om ons blogartikel over BIM-compatibele software te lezen.
Neem contact op
Stronger. Together.
Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.
Reacties
Reactie toevoegen