Veilig werken op hoogte: Het voorkomen van ongevallen middels persoonlijke beschermingsmiddelen.
Steigersystemen zijn tegenwoordig veiliger dan ooit. Onze Scafom-rux engineers werken elke dag om ervoor te zorgen dat je kunt vertrouwen op de hoogst mogelijke veiligheidsnormen. Het is echter ook duidelijk dat bij het werken op hoogte altijd een flinke dosis voorzichtigheid geboden is. Technische beschermingsmiddelen zoals geavanceerde voorloopleuningen of persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen van hoogte (PBM's) helpen het risico van ernstige ongevallen op steigers aanzienlijk te verminderen. Maar zoals altijd is en blijft een goede voorbereiding onmisbaar. Hier lees je welke maatregelen je kunt nemen om ernstige ongevallen op steigers te voorkomen en je voor te bereiden op een noodgeval.
Bewezen middelen om ongelukken te voorkomen: PBM
Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen van hoogte, kortweg PBM, hebben menig ernstig ongeval doen voorkomen. Dit alleen is echter niet voldoende om ernstig letsel of erger volledig te voorkomen. Daarom moet je bij het gebruik van PBM's met een paar dingen rekening houden:
1. Een veilig PBM kiezen
Hoe veilig PBM voor jou zijn, begint bij de aanschaf ervan. De wettelijk verplichte risicobeoordeling vertelt je of en welke PBM's je moet gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat het goedgekeurd is, een CE-markering heeft (Europa) of voldoet aan de normen van OSHA/ANSI (VS), CSA (Canada) of AS/NZS (Australië/Nieuw-Zeeland).
2 De juiste bevestiging van het PBM
Om de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) echt van nut te laten zijn in een noodgeval, moeten ze niet alleen voortdurend worden gecontroleerd, maar ook goed worden bevestigd. Waar dit moet gebeuren, kun je vinden in de montagehandleiding van je steiger of in de gebruiksaanwijzing van de PBM zelf. Als deze instructies ontbreken, kun je de verankeringspunten zelf bepalen nadat je professioneel bent geïnstrueerd hoe je dat moet doen. Zorg er in ieder geval voor dat de verankeringspunten zich op een dragende constructie en minstens 1 meter boven je sta vlak bevinden. Er moet ook voldoende vrije ruimte onder je zijn. Zo voorkom je dat je bij een val tegen de steiger of het bouwobject botst.
3. Opleiding in het gebruik van de PBM's
Het gebruik van de PBM's in de praktijk moet ook geleerd worden. PBM's mogen daarom alleen worden gebruikt na de juiste training. Jaarlijkse instructies en keuringen zijn verplicht. Iedereen die een PBM op de steiger gebruikt, moet vooraf een instructie hebben gekregen waarin in ieder geval de volgende punten worden uitgelegd:
- hoe valbeveiligingssystemen werken
- waar je op moet letten bij het aantrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen
- hoe je geschikte verankeringspunten selecteert
- waar de persoonlijke verankeringspunten zich precies moeten bevinden
De juiste voorbereiding maakt het verschil: het noodreddingsplan
Om onmiddellijk te weten wat je moet doen bij een ongeval, moet er een zogenaamd reddingsplan beschikbaar zijn. Het beschrijft de operationele maatregelen voor het redden van een slachtoffer van een ongeval en wordt individueel aangepast voor elk project waarbij op hoogte moet worden gewerkt. Het reddingsplan vloeit voort uit de eerder gemaakte risicobeoordeling. In principe is een reddingsplan als volgt opgebouwd
- Observatie van zelfbescherming
- Het slachtoffer aanspreken en eventueel instrueren zichzelf te helpen.
- Het noodnummer bellen
- Beschrijving van het uitvoeren van de reddingsmaatregelen
- Eerste hulp maatregelen
Elk bedrijf bepaalt zelf hoe de afzonderlijke maatregelen er in detail uitzien en welke reddings- en veiligheidsuitrusting wordt gebruikt.
In het algemeen is de beste manier om ongelukken te voorkomen regelmatige training in veilig gedrag bij het werken op hoogte en in noodsituaties. Blijf luisteren naar deel 2 van onze serie over veiligheid en redding op hoogte voor een overzicht van wat je moet doen als er ondanks alle zorgvuldige voorbereidingen toch een ongeluk gebeurt.
Neem contact op
Stronger. Together.
Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.
Reacties
Reactie toevoegen