Steigers over de hele wereld - Van Europa tot Noord-Amerika
Pak je koffers, stap in het vliegtuig en ga op weg - zodra de eerste dagen van de zomer aanbreken, voelen we toch allemaal de drang om te reizen? Wie wil er tenslotte niet de hele wereld zien?
Maar zelfs als ze onderweg zijn, kunnen steigerprofessionals niet helemaal om koppelingen, steigerframes en stalen vloerdelen heen. Gewoon als "normale mensen" langs steigers lopen zonder ze van dichtbij te bekijken is bijna onmogelijk. Vooral als je in het buitenland bent, merk je dat er hele andere soorten steigers worden gebruikt dan thuis.
Dus als je nu niet meteen je koffers kunt pakken en op reis kunt gaan, nemen we je mee op een kleine virtuele tour langs typische steigersystemen in de bouw over de hele wereld.
Waarom verschillen steigers globaal?
Laten we, voordat we aan onze rondleiding beginnen, eens kijken waarom er in verschillende regio's van de wereld verschillende steigers nodig zijn. Het materiaal en type steiger hangt onder andere af van deze factoren:
- Verschillen in bouwmethoden
- Verschillen in lokale veiligheidsvoorschriften
- Arbeidskosten
- Kosten van materialen
- Veelzijdigheid (vooral in dichtbevolkte gebieden)
- Weersomstandigheden en seismisch risico
Eerste stop: Europa
Eigenlijk zou zelfs één reis door Europa je al verschillende soorten steigers laten zien. In het Verenigd Koninkrijk wordt bijvoorbeeld de traditionele buissteiger gebruikt, terwijl je in Noord- en Midden-Europa eerder systeemsteigers ziet. Dit komt deels door het gevoel van traditie in de Britse steigerindustrie. Toch zul je ook in het Verenigd Koninkrijk systeemsteigers tegenkomen. Want ook hier is er een toenemende tendens om modulaire steigers te gebruiken.
Stalen steigers domineren de Europese markt
Europa vertrouwt op stalen steigers. Daarom zul je waarschijnlijk nergens houten steigers vinden. Dit heeft vooral te maken met de veiligheidsnormen die in Europa gelden en de omgevingsomstandigheden daar. Stalen steigers kunnen goed tegen regen, wind en kou en zijn ook brandwerend. Aluminium steigers worden ook steeds populairder. Dit komt omdat het bijzonder licht is, wat kostbare arbeidstijd en kosten bespaart.
Het weer beïnvloedt ook de manier waarop huizen in Europa worden gebouwd - en dus de keuze van steigers voor deze taak. Vooral daken van woongebouwen in Europa zijn bijvoorbeeld vaak hellend. Deze bouwmethode voorkomt dat de regen en sneeuw die typisch zijn voor dit continent zich overmatig ophopen op de daken. Staande steigers zoals frame steigers of zelfs ringlock modulaire steigers worden voornamelijk gebruikt om dit soort huizen te bouwen en te renoveren.
Gebouwen met platte daken zijn echter ook kenmerkend voor het stedelijke landschap in Europa, vooral in grote steden. Je kunt dus ook af en toe hangsteigers zien, afgezien van brug- of industrietoepassingen.
Op weg naar Amerika
In Noord-Amerika lijkt het beeld sterk op dat van steigers in Europa. Ook in de VS en Canada staan stalensteigers op de eerste plaats, op de voet gevolgd door hun aluminium tegenhanger. Bijna geen enkel residentieel of commercieel project kan zonder
Hoewel ze niet zo dragend zijn als modulaire steigers, zijn framesteigers snel en gemakkelijk op te bouwen dankzij de geprefabriceerde onderdelen. Modulaire steigers, bijvoorbeeld met ringverbindingen, komen echter ook veel voor op het Noord-Amerikaanse continent.
Terwijl de continenten Noord-Amerika en Europa nogal eensgezind lijken te zijn als het om steigers gaat, laten andere continenten een heel ander beeld zien. Daarom gaan we in ons volgende blogbericht in op Australië, Nieuw-Zeeland en Azië.
Neem contact op
Stronger. Together.
Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.
Reacties
Reactie toevoegen