Hoe werkt het verzinken van steigerdelen?

Hoe werkt het verzinken van steigerdelen?

Er zijn veel manieren om je steiger bijzonder corrosiebestendig te maken. Één van de goedkoopste is geverfd steigermateriaal. Wil je je steigermateriaal echter zo lang mogelijk gebruiken zonder hoge onderhoudskosten, dan raden we steigersystemen van gegalvaniseerd staal aan.  Maar wat gebeurt er eigenlijk tijdens het galvanisatieproces en wat maakt deze vorm van corrosiebescherming zo effectief? Ontdek het hier.

 

Wat is galvaniseren?

Scafom-rux steigersystemen en steigeraccessoires worden gemaakt van thermisch verzinkt zwart staal in onze eigen fabrieken. Thermisch verzinken betekent dat het staal bedekt wordt met een beschermende laag zink. Daardoor is het staal bijzonder goed bestand tegen beschadiging en milieu-invloeden.

Dat komt omdat het zink zowel een materiële barrière voor het staal vormt als een actieve bescherming tegen corrosie. Hierbij fungeert het zink als een zogenaamde galvanische of opofferingsanode. De zinklaag 'kaatst' als het ware van het staal af en moet eerst zelf door corrosie vernietigd zijn voor het staal aangetast kan worden. Deze anodische werking van het zink beschermt ook niet-verzinkte snijranden of beschadigde plekken tegen roest en verwering.

 

Hoe ziet het galvanisatieproces eruit?

Voor de beschermende laag zink moet het steigermateriaal verschillende stappen doorlopen. Het proces ziet er als volgt uit: We hebben ze hier kort voor je samengevat:

 

Stap 1: Het staal wordt gereinigd

Om een eindresultaat van hoge kwaliteit te krijgen, moet het staal eerst grondig gereinigd worden van alle onzuiverheden zoals vuil of olie. Daartoe wordt het in een bijtende oplossing gedompeld, gespoeld en dan gebeitst in een zure oplossing om ook walshuid en ijzeroxide te verwijderen.

 

Stap 2: Verdere oppervlaktevoorbereiding door fluxen

Nadat het materiaal na het beitsen weer gespoeld is, volgt de laatste stap van de oppervlaktevoorbereiding: fluxen. Hier wordt flux, een chemisch reinigingsmiddel zoals zinkammoniumchloride, op het materiaal aangebracht om alle resterende oxiden van het staal te verwijderen. Flux vormt ook een beschermende laag die het materiaal beschermt tegen verdere oxidatie bij contact met de lucht vóór het verzinken.

 

Stap 3: Het staal wordt in het zinkbad gedompeld

Nu is het tijd voor de eigenlijke stap, het galvaniseren. En hier wordt ook duidelijk waarom het staal vooraf zo grondig schoongemaakt moest worden. Want zink reageert niet met staal waar zelfs maar de kleinste onzuiverheden op zitten. Tijdens het galvaniseren wordt het staal ondergedompeld in een bad van gesmolten zink. Tijdens dit proces reageert het ijzergehalte in het staal met het zink, waardoor een reeks metallurgisch gebonden zink-ijzer legeringslagen gevormd wordt en tenslotte de buitenste laag van zuiver zink.


Stap 4: Eindinspectie van het gegalvaniseerde materiaal

Na visuele inspectie en controle van de dikte van de zinklaag met een magnetische diktemeter is het verzinkproces voltooid.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Bereken het volgende: 5 plus 6.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.