Hoe om te gaan met zomerhitte op de steiger

Hoe om te gaan met zomerhitte op de steiger

Dit jaar staat ons weer een bijzonder hete zomer te wachten. In delen van Zuid-Europa zijn de temperaturen al opgelopen tot boven de 40 graden. De hitte is ook een grote uitdaging voor je werk op de steiger. Lees hier wat je kunt doen om de warme werkdagen door te komen.

 

Hittegevaren voor steigers

Het maakt niet uit welke tijd van het jaar het is - je moet altijd voorzichtig zijn als je op een steiger werkt. En ook al heb je in de zomer minder snel te maken met gladde oppervlakken of harde wind, je moet je altijd bewust zijn van de risico's die het warme seizoen met zich meebrengt.

Oververhitting, uitdroging of gewoon gladde handen zijn potentiële risico's die je koste wat het kost moet vermijden.

 

Bescherm jezelf tegen de zon als je op de steiger werkt

Als steigerbouwer breng je het grootste deel van de dag buiten door. Aan de ene kant is frisse lucht heel gezond, maar aan de andere kant word je voortdurend blootgesteld aan hitte en UV-straling, vooral in de zomer. Als de zon op een bijzonder warme dag urenlang ongehinderd op je hoofd slaat, kun je snel een zonnesteek of hitteberoerte oplopen. En dat is in ieder geval niet te onderschatten.

Iets dat heel logisch is, maar eigenlijk vaker wordt vergeten dan je zou denken, is om in de zomer altijd een hoofddeksel te dragen. Als een helm niet verplicht is, kun je jezelf beschermen tegen een zonnesteek met een pet met rand. En let ook op bij het kiezen van een helm in de zomer. Om te voorkomen dat je risico loopt op oververhitting, kun je kiezen voor een meer ademende optie, tenzij anders aangegeven.

We weten dat het vervelend is, maar gebruik zonnebrandcrème! Bij voorkeur minstens SPF 30 en meerdere keren per dag opnieuw aanbrengen om de bescherming tegen de zon te behouden. Zonnebrand is niet alleen heel vervelend, maar niemand wil late gevolgen zoals huidkanker.

 

Neem vaker pauzes

Werken in steigers vergt veel spierkracht. En juist dit fysieke werk, dat je misschien gemakkelijker doet bij lagere temperaturen, kan uitdroging of een hitteberoerte bevorderen, vooral in hartje zomer. Neem dus in het algemeen meer pauzes en zoek zo vaak mogelijk de schaduw op. En natuurlijk: drink veel water om uitdroging te voorkomen. Mineraalwater wordt hier in het bijzonder aanbevolen, omdat het je lichaam voorziet van de mineralen die het verliest door zweet.

Als je je ondanks al deze voorzorgsmaatregelen plotseling onwel voelt, zoek dan een koele en schaduwrijke plek op en licht je vestigingsmanager in. Let op de volgende symptomen

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • vermoeidheid
  • spierkrampen

Draag werkhandschoenen op de steiger

Ook al is het verleidelijk om bij warme temperaturen je werkhandschoenen uit te doen, ze niet dragen betekent een extra risico. Als je klamme handen hebt, kan een steigeronderdeel of gereedschap gemakkelijk uit je hand glippen en in het ergste geval jou of een collega verwonden. Je hoeft natuurlijk niet je dikke winterhandschoenen te dragen. Er zijn verschillende soorten ademende handschoenen op de markt met een antislipoppervlak die geschikt zijn voor zomerse temperaturen.

Veiligheid op de steiger moet altijd de nr. 1 prioriteit zijn. Meer tips over hoe je veilig op de steiger kunt staan in weer en wind vind je in onze steigerblog.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Bereken het volgende: 3 plus 4.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.