Een steiger veilig demonteren

Een steiger veilig demonteren

Steigers krijgen meestal veel aandacht als ze rondom beroemde gebouwen worden geplaatst. Dit is wat er gebeurde bij de Londense Big Ben - officieel bekend als Elizabeth Tower. 5 jaar lang verdween de 160 jaar oude Londense bezienswaardigheid achter steigers. Restauratiewerkzaamheden maakten dat noodzakelijk. Het geheel veroorzaakte zo'n opschudding dat zelfs de sausfabrikant Heinz de steigers integreerde in zijn beroemde Big Ben logo op alle HP Sauce flessen. Maar dat is nu voorbij en de steigers moeten weer plaats maken voor een vrij uitzicht op wat waarschijnlijk de beroemdste klokkentoren ter wereld is.

De demontage van de steigers rondom de Big Ben begon eind 2021 en zal volgens de planning in mei 2022 helemaal klaar zijn. Het veilig demonteren van een steiger is immers niet minder ingewikkeld dan het opbouwen ervan. Ook als je geen steiger bij de Big Ben wilt demonteren, moet je altijd de afzonderlijke stappen voor het demonteren van je steiger bij de hand hebben. We hebben ze hier voor je samengevat.

 

Wat je moet doen vóór demontage

Zoals altijd bij steigers en in de bouw is de nr. 1 regel: veiligheid eerst! Want het demonteren van een steiger is niet minder uitdagend dan het monteren van een steiger. Daarom heb je eerst een strategie nodig over hoe je je steiger demonteert. Je moet altijd beginnen met je steiger grondig te controleren voor je hem begint te demonteren. Je kunt als volgt te werk gaan:

  • Stap 1: Controleer de sterkte, stijfheid en stabiliteit, van je steiger. Alle steigeronderdelen van de steiger moeten nog stevig met elkaar verbonden zijn. Als afzonderlijke onderdelen tijdens de gebruiksduur verwijderd of ernstig beschadigd zijn, moet je ze vervangen om de steiger veilig te kunnen demonteren.
  • Stap 2: Controleer of de vloerdelen nog stevig op hun plaats zitten.
  • Stap 3: Controleer de ankers en alle bevestigingsmiddelen van de steiger.
  • Stap 4: Ga na wat voor valbeveiliging je nodig hebt voor de demontage en installeer die. Lees hier meer over valbeveiliging.
  • Stap 5: Zorg ervoor dat er geen bouwmaterialen of gereedschap meer los op de steiger liggen. In het ergste geval kunnen die tijdens het demonteren naar beneden vallen en mensen beneden verwonden.

Al deze stappen behoren tot de grondbeginselen van een goede steigerinspectie. Lees hier meer over hoe die in zijn werk gaan.

 

Nu kun je beginnen met het demonteren van de steiger

Als je steiger alle veiligheidscontroles doorstaan heeft, kun je beginnen hem te demonteren. Ook hier moet je systematisch te werk gaan:

  • Stap 1: Maak ruimte voor de gedemonteerde steigeronderdelen
    Maak in de buurt een ruimte vrij om de gedemonteerde steigeronderdelen op te bergen. Afzonderlijke steigerdelen moeten bij de demontage meteen van de steiger worden gehaald en opzij gelegd voor latere inspectie. Er moet ook een toegangsweg zijn voor het voertuig dat het steigermateriaal later zal vervoeren.
  • Stap 2: Trek veiligheidskleding aan
    Draag de nodige veiligheidskleding. Dit omvat veiligheidsschoenen, een helm, handschoenen en andere veiligheidsuitrusting die afhankelijk van het project nodig is.
  • Stap 3: Demonteer steigeronderdelen van boven naar beneden
    Logisch - de demontage gebeurt in omgekeerde volgorde van de montage: van boven naar beneden. Verwijder eerst de buizen en veiligheidsleuningen voordat je de steigervloeren demonteert. Steigeronderdelen moeten bij het demonteren niet op de steiger zelf worden opgeborgen, maar direct naar beneden naar de grond worden gebracht. Je kunt dit doen door naar je collega beneden te reiken of door voorzichtig te laten zakken met een touwsysteem, takel of iets dergelijks.
  • Stap 4: steigerankers verwijderen
    Ook bij het afbreken van de steiger moet de stabiliteit steeds gegarandeerd zijn. Verwijder daarom pas de ankers als de hele sectie gedemonteerd is.
  • Stap 5: Controleer de onderdelen van de steiger
    Nadat je alle steigeronderdelen gedemonteerd hebt, controleer je ze grondig. Defecte steigeronderdelen kunnen verwondingen veroorzaken, dus alle onderdelen die niet gerepareerd kunnen worden, moeten opzij gelegd worden om later weggegooid te worden. Alle onbeschadigde of repareerbare steigeronderdelen moet je goed opbergen voor transport buiten de bouwplaats.

Heb je enkele trucs en tips om de demontage van je steiger zo efficiënt mogelijk te maken? We zien ze graag tegemoet in de reacties.

 

Ga terug

Reacties

Reactie door Ton Flintrop |

- Het maken van een Risico Inventarisatie.
- Bespreken van het demontageplan met de crew.
- Toezicht op demontagewerkzaamheden.

Reactie toevoegen

Tel 5 en 4 bij elkaar op.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.