Beste werkwijzen voor steigers tijdens stormachtig weer
De herfst brengt meer stormen met zich mee waar steigerbouwers op voorbereid moeten zijn. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je je steigers beschermen tegen harde wind en zware regen voordat de eerste storm opsteekt. Maar zelfs tijdens en na de storm zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet doen om je werkplek veilig te houden
Wanneer stoppen met steigerwerk tijdens een storm?
Het weerbericht in de gaten houden is belangrijker dan ooit, vooral in seizoenen die meer storm dan zonneschijn brengen. Zo kun je op tijd reageren op naderende harde wind en storm en beslissen of het veilig is om op de steiger te blijven werken.
Zoals bij alle veiligheids- en reddingsprocessen op de steiger, moet er één persoon in het team worden aangewezen om te beslissen of het werk moet worden gestopt als er storm op komst is. Deze persoon wordt bepaald en gedocumenteerd in de vooraf uitgevoerde risicobeoordeling.
In het algemeen komt de veiligheid van jou en je team op de steiger altijd op de eerste plaats en bij twijfel is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Want doorwerken op de steiger bij harde wind brengt niet alleen het risico met zich mee dat je team van de steiger valt, maar brengt ook het risico met zich mee dat voorbijgangers gewond raken door vallende voorwerpen.
Maak de steiger vrij van losse steigerdelen en gereedschappen
Tijdens een storm mogen er geen steigerdelen of gereedschappen onbeveiligd op de steiger worden achtergelaten. Ze kunnen namelijk snel naar beneden vallen, vooral bij harde wind, en ernstig letsel of schade aan eigendommen veroorzaken.
Terwijl het nog veilig is om op de steiger te lopen, moet je dus al het losse materiaal van de steiger verwijderen voordat de storm je projectlocatie bereikt.
De rust na de storm: inspecteer je steiger op mogelijke schade
Na elke weersomstandigheid - of het nu storm, hevige regen of zelfs sneeuw in de winter is - moet je steiger door een bevoegd persoon worden geïnspecteerd voordat je hem weer kunt gebruiken. Dit is om ervoor te zorgen dat eventuele schade aan de steiger geen veiligheidsrisico vormt. Bij een steigerinspectie wordt gecontroleerd of er onderdelen van de steiger of ankers zijn losgekomen door de storm en of er netten of andere beschermingssystemen moeten worden teruggeplaatst. Het is ook belangrijk om vuil dat door de storm is veroorzaakt en dat gevaar voor uitglijden kan opleveren, te verwijderen voordat het werk op de steiger wordt hervat. Lees meer over steigerinspecties door op de link te klikken.
Of het nu storm, regen of zonneschijn is - je veiligheid op de steiger staat altijd voorop. Niet alleen in de herfst is het belangrijk om je steiger voor te bereiden op mogelijke risicovolle weersomstandigheden en om een aantal gedragsregels te volgen tijdens en na de storm. Dit zal jou en je team helpen om elk seizoen veilig door te komen. Zie voor meer informatie over steigerveiligheid en best practices onze andere blogposts hieronder.
Neem contact op
Stronger. Together.
Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.
Reacties
Reactie toevoegen