7 manieren om brand op bouwplaatsen te voorkomen

7 manieren om brand op bouwplaatsen te voorkomen

Als er brand uitbreekt op een bouwplaats, is deze vaak moeilijk onder controle te krijgen, omdat grote machines en steigers de brandbestrijding kunnen hinderen door de weg voor reddingsteams te blokkeren.

Misschien wel het meest prominente voorbeeld van een verwoestende brand op een bouwplaats is de kathedraal Notre-Dame. De Parijse bezienswaardigheid werd uitgebreid gerenoveerd toen delen ervan in april 2019 volledig in vlammen opgingen. Het duurde uren voordat reddingsteams het vuur uiteindelijk onder controle hadden en volledig doofden. Wat overbleef was een enorm wederopbouwproject.

Hoewel het nog vele jaren kan duren voordat de Notre-Dame volledig is hersteld, is het de bedoeling dat het in december 2024 weer opengaat. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk, maar factoren zoals een achteloos weggegooide sigarettenpeuk of kortsluiting in een elektriciteitsleiding zouden de houten dakconstructie in brand kunnen hebben gestoken.

De brand in de Notre-Dame benadrukt het belang van brandveiligheid op bouwplaatsen. Om je team en je bouwplaats te beschermen tegen brand, zijn hier 7 best practices voor brandveiligheid.


1. Stel een brandplan en -procedure op

Veiligheidsplannen en risicobeoordelingen zijn een must op elke bouwplaats. Een brandplan, waarin staat hoe te handelen in geval van brand, moet ook deel uitmaken van je veiligheidsplan. Iedereen die de bouwplaats betreedt moet bekend zijn met dit plan om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op noodsituaties.

2. Zorg voor brandblussers

Een uitgebreid veiligheids- en brandplan omvat ook het uitrusten van je bouwplaats met een voldoende aantal brandblussers. Deze brandblussers moeten duidelijk gemarkeerd en gemakkelijk toegankelijk zijn, zodat zelfs ongetrainde personen ze kunnen gebruiken in geval van brand. Regelmatig moeten de brandblussers professioneel worden getest om er zeker van te zijn dat ze altijd goed functioneren. Dit helpt om brandongevallen snel onder controle te krijgen en de verspreiding van vuur en grotere schade te voorkomen.

3. Steek alleen vuur aan met toestemming

Om de risicofactoren voor brand op bouwplaatsen te minimaliseren, mogen vuren alleen worden aangestoken met toestemming. Vooral het spontaan verbranden van afval en rommel, bijvoorbeeld om je bij koud weer aan het vuur te warmen, kan snel gevaarlijk worden. Daarom is het belangrijk om vuren op bouwplaatsen alleen aan te steken voor absoluut noodzakelijke doeleinden. Dit kan voorkomen dat een per ongeluk aangestoken vuur uit de hand loopt en een gevaar wordt.

4. Houd je bouwplaats schoon en zorg voor een afvalverwijderingsplan om verspreiding van brand te voorkomen

Je bouwplaats zo schoon mogelijk houden is een eenvoudige maatregel om potentiële branden snel onschadelijk te maken. Verspreid liggende, ongebruikte pallets, houtresten of ander afval op bouwterreinen vormen namelijk perfecte brandstof voor branden die zich snel kunnen verspreiden.

Om ervoor te zorgen dat je bouwplaats effectief schoon wordt gehouden en dat er geen brandgevaarlijk afval rondslingert, is een afvalverwijderingsplan aan te raden. Dit plan omvat onder andere het categoriseren van je afvalcontainers en ze zo ver mogelijk weg te plaatsen van brandbaar materiaal. Idealiter kun je het gebied waar je afval opslaat afsluiten om het te beschermen tegen sabotage door onbevoegden.


5. Controleer elektrische apparaten regelmatig

Kortsluiting en andere elektrische storingen behoren tot de meest voorkomende oorzaken van brand op bouwplaatsen. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat al je installaties zijn uitgevoerd door een gekwalificeerde elektricien. Je moet je elektrische apparatuur ook regelmatig laten inspecteren om potentieel gevaarlijke storingen snel op te sporen. Bovendien moeten bungelende of verwarde kabels die niet strikt noodzakelijk zijn, zoveel mogelijk worden geëlimineerd als bron van gevaar.

6. Stel regels op voor warme werkzaamheden en controleer regelmatig of je brandveiligheidsmaatregelen hebt getroffen.

Hoewel ze natuurlijk een potentieel brandrisico vormen, is het onvermijdelijk dat er hitte wordt opgewekt door apparatuur die op bouwplaatsen wordt gebruikt. Lasmachines bijvoorbeeld produceren rondvliegende vonken en smeulende materialen die kunnen leiden tot brand en zelfs explosies. Daarom is het belangrijk dat alle hete werkzaamheden op je bouwplaats worden uitgevoerd volgens geteste en gekwalificeerde procedures die bekend zijn bij alle teamleden. Dit houdt ook in dat je ervoor moet zorgen dat lasmachines en andere apparatuur voor werkzaamheden bij hoge temperaturen alleen worden gebruikt door personen die zijn getraind in het gebruik ervan.

Bij het uitvoeren van werkzaamheden bij hoge temperaturen op je bouwplaats is extra voorzichtigheid geboden. Om ongelukken effectief te voorkomen, moet je regelmatig controleren of je brandveiligheidsmaatregelen in orde zijn.

7. Potentieel brandgevaar minimaliseren

Om je bouwplaats te beschermen tegen vermijdbare branden, moet je je bewust zijn van potentiële brandrisico's. Dit kan niet alleen je apparatuur zijn, zoals lasmachines, maar ook

  • Achteloos weggegooide sigarettenpeuken
  • Kachels die worden gebruikt voor verwarming bij koud weer
  • Bouwplaats verlichting, waarvan de hitte in de buurt van brandbare materialen brandgevaar kan opleveren.

Met eenvoudige maatregelen kun je het risico van deze potentiële brandgevaren op je bouwplaats aanzienlijk verkleinen. Leer hier meer over in ons volgende blogartikel.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Tel 7 en 4 bij elkaar op.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.