6 regels voor het werken op een steiger
Werken in de bouw is teamwork. Dit betekent dat je niet alleen verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid op de bouwplaats, maar ook voor die van je collega's - en andersom. Dit geldt vooral als je op hoogte werkt, bijvoorbeeld op steigers. Ongevallen, zoals vallen van de steiger, moeten koste wat het kost worden voorkomen.
Een steigersysteem van hoge kwaliteit is al een eerste goede stap naar veilig werken op hoogte. Maar jouw gedrag op de steiger is ook cruciaal om ervoor te zorgen dat iedereen aan het eind van de dag veilig en gezond naar huis gaat. Als jij en je team op de volgende zes regels letten, kunnen jullie elkaar helpen om veilig op de steiger te werken.
1.Valpreventie begint al voordat je op de steiger stapt
Vallen van een steiger moet koste wat het kost worden voorkomen. Je kunt al preventieve maatregelen nemen voordat je een voet op de steiger zet. Controleer voordat je de steiger betreedt of elk steigerniveau waarop je gaat werken een driedelige zijbeveiliging heeft. Deze bestaat uit een kantplank en 2 leuningen.
Er mogen ook geen struikelgevaren op de steiger zijn zodra je met je werk begint. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor open laddertoegangsluiken. Deze moeten worden gesloten voordat je je vrij op de steiger begeeft.
2. Vermijd gevaar door vallende voorwerpen.
Laten we eerlijk zijn: je weet dat je het beter niet kunt doen, maar toch kan het gebeuren - iets dat niet meer nodig is wordt van de steiger op de grond gegooid. Dat is tenslotte de snelste manier. Om ervoor te zorgen dat jij en je team veilig op de steiger kunnen werken, moet je toch de langere route nemen en voorkomen dat je voorwerpen van de steiger gooit.
Vallende voorwerpen, al dan niet opzettelijk gevallen, vormen ook een verhoogd risico als je op meerdere steigerniveaus tegelijk werkt, direct onder en boven elkaar. Probeer dit indien mogelijk te vermijden om letsel door vallende onderdelen te voorkomen.
3. Gebruik geschikte trappen en ladders
Om veilig op en af de steiger te kunnen klimmen, moet elke steiger voorzien zijn van geschikte ladders, trappen of trappentorens. Spring niet van het ene steigerniveau naar het andere of zelfs van de steiger naar de grond.
4. Let op het draagvermogen van de steigervloeren
Goede steigers kunnen veel aan. Jij en je team moeten echter altijd rekening houden met het draagvermogen van de steigervloeren. Breng alleen materiaal op de steiger dat door de vlonders gedragen kan worden. Zorg er ook voor dat de doorgang breed genoeg is, zodat je werkmateriaal geen struikelgevaar wordt.
5. Breng geen veranderingen aan de steiger aan terwijl deze in gebruik is
De stabiliteit van je steiger moet tijdens het gebruik te allen tijde gegarandeerd zijn. Daarom mag je tijdens het gebruik geen veranderingen aan de steiger aanbrengen. Je mag bijvoorbeeld niet zelf ankers, steigerdelen of leuningen verwijderen. Ook het achteraf monteren van stortkokers mag niet zomaar gebeuren.
Als er aanpassingen aan de steiger moeten worden gedaan, mag deze pas weer worden gebruikt nadat hij is geïnspecteerd door een bevoegd persoon die de juiste opleiding heeft gehad. Je kunt meer lezen over steigerinspecties door op de link te klikken.
6.Meld defecten aan de steiger onmiddellijk.
Het kan gebeuren dat je gebreken of schade aan de steiger opmerkt. Je moet dit onmiddellijk melden aan het verantwoordelijke steigerbedrijf of aan je leidinggevende.
Heb je meer vragen over steigerveiligheid? Ons team adviseert je graag! Klik voor meer artikelen over veilig werken met en op de steiger gerust door naar ons steigerblog.
Neem contact op
Stronger. Together.
Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.
Reacties
Reactie toevoegen